Гало - коло навколо Сонця. Що це? Фото і опис атмосферного явища

 Гало - що це? Красиве оптичне явище в атмосфері Землі, яке також назвають сяйво або німб. Сьогодні, 3.05.2023, багато людей у різних містах побачили гало в небі над Україною! У минулі часи це явище сприймали за знамення.

Його можна побачити неозброєним оком, але треба бути обережним та берегти очі від яскравого світла Сонця. Більш зручно спостерігати у сонячних окулярах, але не тривалий час, закриваючи Сонце рукою, що б не нашкодити очам.
 Також під час тривалої зйомки на фото чи відеокамеру є ризик пошкодити техніку сонячною енергією!!! Рекомендую під час зйомки закривати Сонце рукою перед об'єктивом, чи якимось предметом. Можна вибрати ракурс, що б Сонце було закрито деревом чи будинком.

Гало зазвичай з'являється навколо Сонця та Місяця, іноді навколо інших джерел світла, таких як вуличні вогні. Існує безліч типів гало і викликані вони переважно крижаними кристалами в пір'ястих хмарах на висоті 5-10 км у верхніх шарах тропосфери. Вигляд гало залежить від форми та розташування кристалів. Відбите і заломлене крижаними кристалами світло нерідко розкладається в спектр, що робить гало схожим на веселку. Найбільш яскравими та повнокольоровими бувають паргелії та зенітна дуга.

 


 


 Кристали льоду утворюють гало 22°, де червоне та синє світло заломлюються під дещо різними кутами:

 



Побачити коло світла можна і навколо Місяця.

Автор фото і текста: Володимир Кажанов

Немає коментарів: