Таємниче життя... Незвичне та містичне завжди поруч!

Таємниче та надприродне завжди було поряд з нами. Продовжують лякають різноманітними страхами, пов'язаними з кінцем світу: передбачають самі різні зміни, здебільшого до гіршого: кінець папства, пришестя антихриста, кінець світу чи світла...

Що ж змінилося в нашому житті? Та тільки те, що казки, які раніше розповідали  в сільській корчмі, перетворилися нині на частину культури і за допомогою засобів масової інформації доступні всім. Дуже часто це означає, що надприродні явища стають мішенню для насмішок. Колонки в газетах "Що передбачають зірки", жарти щодо "маленьких зелених чоловічків" - звичайно, все це перетворює паранормальні явища на тему, якій мало хто з серйозних учених захоче займатися. Чи стануть вони як і раніше шарахати від таємничих явищ? Все більше за учених починають розуміти, що вони не мають права ігнорувати свідоцтва існування паранормальних феноменів, що примножуються.

Але чи допоможуть справі лабораторні дослідження надприродного? Привиди як і раніше вислизають від пояснення. Реінкарнація залишається таємницею. Ми не знаємо, що відбувається, коли душа покидає тіло. Навіть існування парапсихичеськіх здібностей - телепатії і ясновидіння - не визнано традиційною наукою.

Мабуть, ми зрозуміли тільки те, що питання, які піднімаються у зв'язку з таємничим і надприродним, складні і не мають поки відповідей. У 1973 р. студенти Університету штату Міссурі запитали викладача фізики Харлі Рутледжа, що за таємничі вогні з'являються серед навколишніх горбів. Він вирішив досліджувати ці вогні, упевнений, що трьох уїкендів для спостереження за ними буде більш ніж достатньо, щоб вирішити задачу. Проте лише сім років опісля він опублікував свою доповідь. Ці аномальні вогні з'явилися несподіваною науковою проблемою. Спостереження додало таємничості до загадки вогнів: вони неначе взаємодіяли з дослідниками.



Все змінилося. Сьогодні жоден справжній дослідник не порахує, що явище належним чином вивчене, якщо не вивчені і залучені в подію індивіди, тому що тепер ми знаємо, що індивідуальна поведінка може у будь-який момент модифікуватися під впливом непередбачуваних чинників. У 1963 р. голландський дослідник Солко Тромп виявив, що "практично кожен орган людського тіла реагує на зміни метеосреди, і це прямо або побічно відбивається на розумовій діяльності людини".

Поєднання умов може привести окрему особу до фантастичних переживань, які практично не відрізнити від дійсності. Коли очевидець стверджує, що його викрали прибульці, цілком можливо, так воно і є. Але існує і інша вірогідність: яким би реальним подія не здавалася, воно реальне тільки для окремо взятого індивіда.

Чи означає все це, що в майбутньому вивчення надприродного стане заняттям виключно для психологів або соціологів? Навряд чи. У балтіморі (штат Меріленд, США) Уїльям Корлісс складає реєстр недосліджених явищ природи. Його дані, узяті з наукових журналів (а не з не підкріплених документально розповідей), свідчать, що наука, у міру того як вона розсовує межі знання, розкриває все нові таємниці.

Сьогодні ми вже не вважаємо, що блискавка - це знаряддя богів, але як пояснити причину, чому блискавки іноді по декілька разів вражають одних і тих же людей. Що це, прості збіги або дія закону середніх чисел? А може бути, через свої природні особливості деякі люди притягають до себе блискавки? Прості питання таять безодню складнощів. Можливо, усвідомлення нами, як багато таємниць в таємничому, і стане головною спадщиною, головним підсумком нашого сторіччя.




тайна

Джерело  тексту: mir-zagadok.narod.ru/tayny_radom/index.htm

Немає коментарів: