Планета Сатурн - цікаві факти астрономії. Спостерігаємо космос через телескоп

 Кожна планета Сонячної системи має певний нахил своєї осі обертання. Наприклад, у Землі кут нахилу становить 23 градуси. У кожної планети цей кут відрізняється. У Урана цей кут становить майже 98 градусів, планета практично "лежить на боці".

У Сатурна нахил осі 26 градусів. Зараз, восени 2023 р., цю планету можна побачити на вечірньому небі над півднем, у сузір'ї Водолія. Неозброєним оком в небі помітна помаранчева яскрава крапка.
 
З огляду на наявність масштабних кілець навколо планети та нахил її осі, дуже цікаво спостерігати за Сатурном у телескоп у різні роки.
Сатурн обертається довкола Сонця за 29,5 років.
 Через кілька років кільця Сатурна в черговий раз стануть до нас боком, а оскільки вони дуже тонкі, то в аматорські телескопи вони будуть виглядати як тонка лінія, що розділяє планету навпіл.

За кількістю супутників ця планета рекордсмен у Сонячній системі. У планети-гіганта їх більше 140. У аматорські телескопи ми можемо розглянути кілька найбільших із них.

 На фото вид планети в різні роки:

Вид планети Сатурн з цільцями у різні роки

 

 Знімки зроблені через телескоп, за допомогою якого я демонструю охочим в Харкові дивовижні об'єкти космосу.

Жуль Анрі Пуанкаре колись сказав: "Астрономія корисна, тому що вона підносить нас над нами самими; вона корисна, тому що вона велична; вона корисна, тому що вона прекрасна."

Нічні спостереження в телескоп

 

Немає коментарів: