Зорепад Персеїди - метеорний потік у серпні. Спостереження і астрофото знімки

 Персеїди, "Серпневий зорепад". Звіт про спостереження і зйомку в 2023 році. "Зорепад" за моїми спостереженнями був в моїй місцевості більш яскравий в ніч з 13 на 14 серпня (спостерігали ~ 22:00 - 00:00). Тоді як в ніч з 11 на 12 серпня (22:00 - 00:00) метеорів бачили багато, але рази в два три менше ніж наступної ночі.
Знімав смартфоном і фотокамерою з різними об'єктивами.
Падаюча зоря яку "спыймав за хвіст" камерою смартфону:

Метеор в народі називають падаючою зорею

Нижче додаю знімки з фотоаппарата. Це кропи з фото, тобто частини знімків, де був зафіксований проліт метеора.
Але видно, що метеор відрізняється від проліту супутника на фото тим, що у метеора в більшості поступово наростає яскравість і також поступомо, а буває і швидше, але всеж поступово, яскравість згасає. Я бачу, що багато хто нині публікує знімки начебто метеорів, але на знімках рівні світлі лінії - то 99% був проліт штучного супутника на орбіті Землі за час експозиції знімка.

Спостерігали ми з оглядом майже всього неба, але заважали трохи дерева. Та очі все одно не бачать з оглядом в 180 градусів. І бачили десятки метеорів з 12 на 13 і за сотню за дві години в ніч з 13 на 14. Чув від багатьох, що в містах, навіть вже під час комендантської години і вимкнутих ліхтарях вуличного освітлення, з балкону спостерігалося за годину буквально пару метеорів. Це може буди пов'язано як раз з тим, що огляд неба невеликий і світлове забруднення все ж є. Можливо не всі пам'ятають про адаптацыю очей до темряви. телефони в сторону, поки спостерыгаэмо зоряне небо. Смартфони і все яскраве - подалі від очей.

А ще, доволі багато метеорів бачили як маленький спалах. Один з таких позначаю на фото червоною стрілкою. Тобто не яскрава лінія через пів неба, а маленький палах, як зіронька на місці наче загоряєтсья і гасне, майже не летить... Таке може бути, ящко частинка міжпланетного пилу летить з космічног опростору в сторону спостерігача.

Я зробив приблизно 1000 знімків фотокамерою і двома смартфонами. Всі були спрямовані в різні частини неба.
Як бачите, в кадр попали лише кілька метеорів за загальні 4 години зйомок. А бачили, як писав в перву ніч - десятки і у другу -за сотню метеорів.

Нічне зоряне небо з метеорами

Метеор в нічному зоряному небі

Згадав! Якщо у вас час спостережень/зйомок обмежений, то краще в налаштуваннях камери (якщо там є таке), вимкнути "шумодав" - той що робить тривалим отримання кадру, тобто dark кадр, як в астрофотографії. Бо за замовчуванням багатьох фотоаппаратів, робиться знімок з експозицією 30 секунд, потім закриваються в камері шторки і робиться темновий знімок (шуму матриці) і віднімається від світлини. Коротше, ця штука не погана, але замість 50 знімків, наприклад, за якийсь час, ви отримаєте 25, не 100 а 50... А вимкнувши цб штуку в налаштуваннях камери, можна отримувати знімок за знімком і затримка буде лише на зберігання знімка на карту пам'яті.

Враховуючи те, що спостерігаю Персеїди вже більше 20 років, сам зрозумів тільки зараз, що багато в чому помилявся що до планування спостережень і очікувань. А також по зйомці.

Що до зйомки. Помітив це ще в минулі роки. Вірогідність, що ви отримаєте кадр з метеором більша, якщо ставити більшу чутливість матриці камери (ISO). Звысно объектив фотоаппарата краще з быльшою свытосилою.
Так от якщо два смартфона (наприклад) будуть спрямовані в одну частину неба і в них будуть такі налаштування:
1. експозиція 30 секунд, ISO 1600
2. експозиція 15 секунді, ISO 3200
Так от у другому варіанті налаштувань ви отримаєте зображення метеора на тлі зірок, а у першому зірки виглядають майже так само, а метеора нема або ледве помітний! Отакий нюанс. Це пов'язано з тим, що ми в даному випадку ставемо собі за мету знімати не зоряне небо, а метеор. А метеор спалахне і згасне, наприклад за 1-2 секунди. То з великим ISO і при навіть невеликий експозиції, ми "зловимо", "встигнемо накопичити" його світло.

 

Метеорний потік

 

Аматорська астрофотографія


Яскравий спалах в нічному небі


Дякую ЗСУ і всім захисникам і захисницям України, що моя родина мала змогу вночі спостерігати в безпеці небесне явище на рідній землі в Україні і я маю змогу з вами запраз спілкуватись і ділитись досвідом.

Безхмарного неба спостерігачам і всім добрим людям мирного неба!

А хто бажає побачити красу зоряного неба, дивовижний Місяць і планети через великий телескоп, поспішайте забронювати вечір за лінком.


Немає коментарів: