Полярне сяйво в небі над м. Харків і Україною (і багатьма країнами) 10 травня 2024

Потужна геомагнітна буря G4 (Kp8, до 9) просто зараз. Яскраві полярні сяйва! Спостерігаємо за небом і ситуацією в ніч з 10 на 11 травня 2024 р. Полярне сяйво це результат викиду корональної маси, що стався на Сонці в період з 8 по 9 травня. Частинки сонячного вітру взаємодіють з магнітним полем Землі і верхніми шарами атмосфери й ми бачимо це в небі.
В цю ніч для багатьох стало сюрпризом - побачити це явище природи в небі над своїм містом, своєю країною.

Фото до поста додав, як це було видно навіть неозмроэним оком з міста Харків!
Поради:
Дивитись треба в північну сторону неба. Якщо є можливість, знайдіть місце для спостереження, без світлового забруднення, подалі від ліхтарів вуличного освітлення і високих дерев чи будинків. Бажано, що б був вид на обрій. Якщо не бачите очима, спробуйте зробити фото смартфоном, налаштувавши зйомку з довгою експозицією, або встановіть фотоапарат на штатив та зробіть кілька знімків з довгою витримкою 5, 10, 20 секунд (ISO 200. 400...1600 чи більше). З налаштуваннями поекспериментуйте, що б не було пересвіченого неба чи темного як смола.
Кому вдалося зробити знімки - поділіться в коментарі. Якщо для вас це буде безпечно, напишіть приблизно (область чи країна) звідки спостерігали.

Володимир Кажанов, астроном,
місто Харків, Україна. 

 Фото які мені вдалося зробити. Згодом додам щє:

 

Полярне сяйво над містом Харків, Україна
Камера: Canon m50, об'єктив 7Artisans 12mm 2.8f

 


Полярне сяйво в небі над містом Харків

Північне сяйво в небі над Україною сьогодні 10-05-2024

Магнітна буря

 Пост буду доповнювати.

 Що будете робити без інтернету? 

Солнце готує іспити нашій технократичній цивілізації.
Цитую:
"... За даними Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA), сонячний максимум поточного сонячного циклу відбудеться в період з січня по жовтень 2024 року.
Беккер навів подію Керрінгтона 1859 року і сонячні бурі на Хелловін в 2003 році як приклади того, як сонячна активність вплинула на технології. Професор докладно розповів про подію Керрінгтона , зазначивши, що це було CME, яке «повністю знищило телеграфну систему», яка була «їхнім Інтернетом того часу (1859 року)».
За словами Беккера, під час події «іскри полетіли» з телеграфних ліній і, за чутками, деякі оператори постраждали від удару струмом. За словами Беккера, телеграфну систему також було відключено на кілька тижнів.
«І, звичайно, телеграфна система дуже надійна в порівнянні з сучасним Інтернетом з усіма нашими маленькими кабелями, волокнами та рештою. Таким чином, подія, подібна до тієї, яка відбувається зараз, — це те, з чим Інтернет не здатний впоратися… так що ми говоримо не лише про електромережі, а й про величезні економічні наслідки, особливо через глобальну провідну економіку зараз», — сказав Беккер, додавши, що в результаті одна тільки економіка США може втрачати від 10 до 20 мільярдів доларів на день.

 

Сонячно-земні зв'язки

За словами Беккера, за допомогою системи раннього попередження можуть бути вжиті заходи щодо пом'якшення наслідків, наприклад, відключення інфраструктури. У довгостроковій перспективі, за його словами, може знадобитися «зміцнення» інфраструктури.
У березні НАСА оголосило про допомогу міжнародній групі дослідників з Frontier Development Lab. За даними космічного агентства, команда розробила комп'ютерну модель, яка поєднує в собі модель штучного інтелекту з супутниковими даними НАСА, щоб передбачати сонячні бурі, що насуваються, за 30 хвилин.
НАСА нагадало про минулі сонячні бурі, наприклад, одну з них у 1989 році, яка призвела до 12-годинного відключення електроенергії в Квебеку, Канада, і торкнулася школи та підприємства.
 Якщо це відбудеться сьогодні, НАСА зазначило: «Це матиме ще серйозніші наслідки, такі як широкомасштабні збої в електропостачанні, постійні відключення електроенергії та перебої у глобальному зв'язку. Такий технологічний хаос може завдати шкоди економіці та поставити під загрозу безпеку та засоби для існування людей у всьому світі».
«Крім того, ризик геомагнітних бур та їх руйнівних наслідків для нашого суспільства нині зростає у міру того, як ми наближаємось до наступного «сонячного максимуму»», — заявило НАСА. ..."

Повний текст англійською.

 

Немає коментарів: