Кіно майбутнього – сферичні кінотеатри. Повнокупальний контент для fulldome планетаріїв

За сферичними кінотеатрами майбутнє! У багатьох планетаріях світу вже встановили та використовують сучасні проекційні системи, які дозволяють проектувати зображення на весь купол залу. Ця технологія має назву Fulldome (також: повнокупальні програми, повнокупальні фільми). Це кіно майбутнього, так як подібний формат не лише вражає глядача, а й додає нових можливостей кінематографу.

 

Зал у планетарії в місті Харків

Донедавна у більшості відео програм та фільмів, які демонстрували в планетаріях, переважала комп'ютерна графіка. Але розвиток технологій продовжується. Випускаються нові фото та відео камери, а також об'єктиви до них. У тому числі так звані циркулярні циркулярні об'єктиви, кут огляду яких може бути 180 градусів та більше.

 

Циркулярний ширококутний об'єктив

Photo 360 circular willow tree in spring on a sunny day

Існують також комп'ютерні та мобільні програми, що дозволяють зшивати серію звичайних (прямокутних) знімків у сферичну панораму. Але в такій технології є головна проблема – якість зшивки окремо одержаних кадрів. Багато сцен може бути абсолютно неможливо зняти подібним чином - спортивні заходи, тварини в природі, багатолюдні місця і т.д.

Проблем у зйомці циркулярних панорам також є чимало.
1. Точне встановлення камери під час зйомки.
2. Складність зйомки у сонячний день на відкритій місцевості. Якщо кадр потрапляє Сонце і тіні, виникає проблема передачі світлих частин і тіней. Або Сонце з хмарами буде пересвічене, або тіні чорні. Виникає питання розширення динамічного діапазону знімка. Це можна реалізувати отриманням трьох знімків з різною експозицією та поєднання їх за технологією HDR в один знімок. Але це складно, а іноді і неможливо, зробити при зйомці об'єктів, що швидко рухаються або змінюються. Якщо вітер гне гілки дерев, створити HDR у такому разі стає проблемою.
3. Зображення, яке для нас може виглядати чудово на екрані монітора, найчастіше буде сірим і бляклим на куполі планетарію або сферичного планетарію.
Це пов'язано з тим, що у куполі залу відбуваються відбивання світла від протилежних частин напівсфери і як наслідок – загальне падіння контрасту зображення. Відеопроектори також мають різні характеристики і багато з проекторів мають властивість деградації зображення з часом (вигоряння матриць, пил).
Це вирішується збільшенням контрасту, різкості та насиченості кольорів знімка чи відео.
Також допомагає зональне коригування знімка, наприклад, затемнення неба з яскравими білими хмарами.
Але у кожному конкретному планетарії чи сферичному кінотеатрі це дуже індивідуально. Тому вказані налаштування зображення можуть бути актуальними не завжди.

Я нині працюю в цьому напрямку та знімаю подібний контент.
Посилання на фотостоки, де ви можете придбати знімки з високою роздільною здатністю:

Нижче ви можете переглянути приклад подібних зображень:

Нічне зоряне небо знято через циркулярний ширококутний об'єктив

 
Зоряні треки у небі навколо Полярної зірки

Квіти та трави вид знизу  .  Кругова панорама у повнокупольному форматі

 Чумацький Шлях


Поділіться посиланням на матеріал з тими, кому він може бути цікавим та корисним.

Кажанов В.В.


Немає коментарів: