Чумацький Шлях або Молочний Шлях - світла смуга в небі, це наша галактика

Чумацький Шлях або Молочний Шлях — спіральна галактика, у якій розташована наша Сонячна система. В небі виглядає як дифузна світла смуга. Побачити нині можна не завжди і не всюди. Над густозаселеними територіями, де сильне світлове забруднення природи, небо має світлий фон вночі і Чумацький Шлях ми найчастіше не бачимо. Побачити його можна вдалині від міст і селищ. Крім того, не у всі пори роки однаково яскраво видно Чумацький шлях. У різні пори року наша планета Земля розташована з різних боків від Сонця. В різні пори року ми можемо побачити різні частини навколишнього космічного простору і його об'єктів. Ця зміна в небі для нас звісно стається не моментально, а поступово.

Так, наприклад, яскрава частина Чумацького Шляху на початку літа кращє спостерігається у другій половині ночі, а наприкінці літа та восени - на вечірньому небі і майже всю ніч.

Щодо назви. В українскій мові, як ми знаємо, є свої назви - Чумацький Шлях або Божа Дорога. За легендою, колись чумаки їздили по сіль в Крим, а орієнтувались по нічному небу, в якому світла смуга влітку проходить умовно з піночі на південь. Так і з'явилась найпопулярніша в Україні назва нашої галактики — Чумацький Шлях.
Але Молочний шлях ми також застосовуємо, особливо, якщо кажемо про галактику, яка в англійській мові і в науці астрономії має саме назву Молочний Шлях (Milky Way).
Також не забувайте, що у випадку спілкування з іноземцем, який не знає української мови і культури, краще застосовувати "Молочний Шлях", тоді людина зрозуміє про що йде мова. Або ж, якщо кажете Чумацький Шлях, додавайте "наша галактика".

Галактика Чумацький Шлях (Молочний Шлях)

 

Чумацький Шлях з давніх-давен мав культурне, релігійне та філософське значення у різних народів. Назва «Молочний Шлях» походить з греко-римської міфології.
За однією з легенд, Гера відмовлялася годувати грудьми незаконнонароджених дітей Зевса. Одного разу, поки Гера спала, Гермес підніс до її грудей Геракла, і після того, як той почав годуватись, Гера прокинулася і відштовхнула його.
Молоко, яке бризнуло при цьому з грудей, перетворилося на Молочний Шлях. Саме слово "галактика" також пов'язане з цим міфом і походить від дав.-гр. Κύκλος
Γαλαξίας, що у перекладі означає «молочне коло».

Ці світлини я зробив камерою Canon m50 із об'єктивом 7Artisans 12mm 2.8f.
Кожна світлина - це результат стеку кількох знімків.

 

Чумацький Шлях в нічному небі

 

Чумацький Шлях в нічному зоряному небі

 

Немає коментарів: